Rode kool met gehaktballetjes
Ingrediënten:
1 (oude) volkoren of bruine boterham
150 ml halfvolle melk
1 kleine ui
3 takjes peterselie
150 gram mager rundergehakt
peper, nootmuskaat
0,5 rode kool of 500 gram gesneden rode kool
1 appel
4 kruidnagels
kaneel
500 gram aardappels
2 eetlepels vloeibare margarine
azijn
1 eetlepel suiker
Bereiding:
1. Snijd de korst van het brood. Snijd het brood in stukjes en giet er 2 lepels melk bij.
2. Pel de ui en snijd hem klein
3. Was de peterselie en knip hem klein.
4. Maak het gehakt aan met het geweekte brood, de ui, de peterselie en peper.
5. Vorm er balletjes van en laat ze afgedekt 15 minuten in de koelkast opstijven.
6. Maak de rode kool schoon en schaaf hem in slierten.
7. Schil de appel en snijd hem in stukjes.
8. Breng de rode kool met de appel in een bodempje water aan de kook. Voeg de kruidnagel, wat kaneel en peper toe. Kook de kool in 30 minuten gaar.
9. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
10. Verwarm de margarine in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in circa 8 minuten gaar en bruin.
11. Breng de rest van de melk aan de kook.
12. Stamp de aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
13. Maak de rode kool op smaak met azijn en de suiker en eventueel nog wat kaneel. Serveer de gehaktballetjes en de aardappelpuree erbij.
Hoofdgerecht
Nederlands
2 Personen
45 minuten
600 Kcal/persoon